Twello wint Goud in Europese Entente Florale

Zaterdag 28 september is in het Oostenrijkse Haus im Ennstal de einduitslag bekendgemaakt van de internationale competitie Entente Florale Europe 2019. De bekendmaking vond plaats tijdens de Award Ceremony. Dit te midden van honderden vertegenwoordigers van de veertien deelnemende  steden en dorpen uit acht Europese landen. De kern Twello, het groene hart van de gemeente Voorst, werd door de Jury met Goud bekroond.

In de slotconclusie van het Juryrapport wordt Twello onder andere geprezen voor de ontwikkeling van nieuwe landgoederen, de zachte overgang tussen landschap en bebouwd gebied, de grote hoeveelheid openbaar groen per woning (80 m2), de inzet van de vrijwilligers van de stichting Dorpsverfraaiing en de ruim 500 vrijwilligers die actief zijn in het landschap.

Deelnemende gemeenten
De deelnemende landen waren dit jaar België, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, en Nederland. Van de veertien  deelnemende steden en dorpen zijn er vijf met Goud en negen met Zilver bekroond. De kwaliteit van de deelnemers was hoog, er zijn alleen Gouden en Zilveren bekroningen uitgereikt en geen Brons.  Een gouden bekroning betekent dat betreffende stad of dorp tenminste 85 van de honderd punten weet te scoren op totaal 10 criteria. Alleen uitmuntende deelnemers weten dit hoge niveau te bereiken.

Naast Twello zijn ook Oudenaarde (België), Bad Saulgau (Duitsland), Leobersdorf en Pusterwald (beiden Oostenrijk) gouden winnaars. Europees Zilver ging dit jaar naar Wavre (België), Weyher (Duitsland), Magykörös (Hongarije), Fai del Paganella en Molveno (beiden Italïe) .

De kern Twello was in 2018 winnaar van de nationale competitie Entente Florale in de categorie Dorpen. De Europese Entente Florale Europa wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage viert in 2020 haar 45 jarige bestaan. 

Steenbreek
Begin 2019 is de stichting Entente Florale Nederland samengegaan met Operatie Steenbreek en is de nieuwe stichting Steenbreek ontstaan. Door de gekozen opzet blijft het gedachtegoed van Entente Florale ook in de nieuwe situatie gewaarborgd. Gemeente Voorst is per 1 augustus aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Foto:
Links: Wethouder Hans van der Sleen, gemeente Voorst
Midden: Burgemeester Jos Penninx, gemeente Voorst
Rechts: Ben Roeterd, senior groen natuur & landschap, gemeente Voorst