Prijs voor groenste Zaanse tuin is uitgereikt

De groenste tuin van Zaanstad is die van de heer Kruidenberg uit Westzaan. Hij ontving de prijs van € 500 voor de meest biodiverse tuin uit handen van wethouder Leny Vissers. De tweede prijs was voor de Sibie uit Westzaan.

De gemeente organiseerde de Tuinenwedstrijd in het kader van Operatie Steenbreek. Daarmee wil ze laten zien hoe een groen ingerichte tuin de effecten van de klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress, kan beperken. Goede voorbeelden kunnen andere bewoners inspireren en stimuleren ook stappen te nemen om hun tuin minder snel te betegelen. In het kader van de wedstrijd reikte wethouder Vissers ook de prijs voor de mooiste tuin in Zaanstad uit. Die was voor mevrouw Minnesma-Krijt uit Assendelft.

Veel belangstelling
De Tuinenwedstrijd trok veel belangstelling. Ruim 100 tuineigenaren deden mee aan de wedstrijd. In de afgelopen maanden zijn alle deelnemende tuinen door een tuinambassadeur bezocht en alle tuineigenaren geïnterviewd. Wethouder Vissers toonde zich tevreden: ‘Mooi om te merken dat zoveel Zaankanters trots op hun tuin zijn en dat met anderen willen delen.’ Wat haar ook opviel was de grote variëteit aan tuinen: ‘Er waren voorbeelden waarbij mensen op de vierkante meter van alles weten klaar te spelen: plantenverzamelingen, vijvers, egelhuisjes, compostering tot aan fruitbomen toe. Ook waren er tuinen waarin omwonenden welkom waren en konden genieten. Sommige tuineigenaren hebben 25 tot 30 jaar werk in hun tuin zitten. Anderen zijn net uit zichzelf begonnen met hun eigen Steenbreekactie en durfden bijna niet mee te doen. Tropische tuinen, strakke tuinen, weelderige tuinen. Echt leuke voorbeelden, die laten zien dat het leuk kan zijn om met groene oplossingen de effecten van wateroverlast en hittestress te beperken.’

Operatie Steenbreek
De Zaanse Tuinenwedstrijd maakt deel uit van Operatie Steenbreek. Dat is een landelijk platform waaraan Zaanstad deelneemt en dat inwoners en organisaties informeert en enthousiast maakt om hun tuin groener te maken. Een groene tuin betekent minder tegels en bestrating waardoor overtollig water beter weg kan en dat de wateroverlast vermindert. Bovendien houden tegels en bestrating de warmte vast, wat de temperatuur doet stijgen. Een groene tuin zorgt voor schaduw en verkoeling. Op die manier dragen groenere tuinen bij om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, zoals schade door extreme regenval of hittestress in de stad.

Bron:
Gemeente Zaanstad