Margot Ribberink ambassadeur van Stichting Steenbreek

Margot Ribberink is de nieuwe ambassadeur van Stichting Steenbreek. Zij is de eerste weervrouw op de Nederlandse televisie. Zij presenteerde onder andere 20 jaar het weerbericht bij RTL4. Op 1 januari 2019 is zij na 28 jaar gestopt met de dagelijkse weerberichten om zich volledig toe te leggen op weer, klimaat en duurzaamheid.

Margot groeide op in Hengelo (Twente). Na haar middelbare school studeerde zij biologie (ecologie) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde eind jaren 80 af met een onderzoek naar hoe planten in het rivierengebied zich aanpassen aan overstromingen. Toen al was ze zich bewust dat het veranderende klimaat invloed heeft op  de natuur. Na haar studie deed ze een postdoctorale studie aan het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observations, TU Twente.

Tornadojagers
In de 28 jaar dat ze werkte als weervrouw werd het weer haar passie, mede door haar reizen naar de VS waar zij met een Nederlandse groep meteorologen ‘de Tornadojagers’ op zoek ging naar de zwaarst mogelijke onweersbuien (supercells) en tornado’s.

Margot is getrouwd met Servaas (restauratiearchitect). Samen verplaatsten ze in 2012 hun monumentale boerderij in Lent in het kader van Ruimte voor de Rivier.
Ribberink: ‘We weten dat het klimaat verandert, we willen er ook iets aan doen. Maar hoe? In 2019 zijn er veel vragen en nog meer antwoorden. Op allerlei niveaus, in verschillende organisaties en in de maatschappij worstelen we hoe de energietransitie vorm moeten geven en hoe we ons moeten aanpassen aan het nieuwe klimaat. Tegelijkertijd verbruiken we nu al meer energie en grondstoffen dan de aarde ons kan bieden en zien we de kloof tussen arm en rijk steeds groter worden. Daar kunnen en moeten we iets aan doen. Door dit grote en abstracte probleem te ontrafelen en te kijken naar oplossingen zien we vanzelf ook kansen. Kansen om de wereld beter achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.’

Naast ambassadeur van Stichting Steenbreek maakt Margot ook deel uit van het Algemeen Bestuur van de stichting.