De Markt in het centrum van het Brabantse Veghel was aan vernieuwing toe. Het verouderde plein dat ruim twintig jaar geleden was aangelegd, voldeed niet meer aan de wensen van dit moment.

Een van de problemen was dat het plein geen eenheid uitstraalde. Begin 2016 kreeg landschapsarchitect Martien van Osch van bureau OSLO (Ontwerp Stedelijke en Landschappelijke Omgeving) uit Berlicum de opdracht van de toenmalige gemeente Veghel om een nieuw ontwerp te maken. Eind vorig jaar is het plein opgeleverd.

‘De Markt wordt mooier en gezelliger met onder meer een fontein en meer bomen’

Landschapsarchitect Martien van Osch stond voor de opdracht om bij het gefragmenteerde plein meer samenhang te creëren. En dat doe je volgens hem met groen. Dat sloot ook aan bij de opdracht van de toenmalige gemeente Veghel (sinds 2017 maakt Veghel onderdeel uit van gemeente Meierijstad). De toenmalige wethouder Jan Goijaarts zei destijds in de Stadskrant Veghel: ‘De Markt wordt mooier en gezelliger met onder meer een fontein en meer bomen.’ Volgens de landschapsarchitect is dat een uitdagende opdracht omdat een centraal plein allereerst uit veel verharding dient te bestaan, omdat op zo’n centrale locatie allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals de markt; tijdens het carnaval staat er een grote tent op het plein. ‘Je hebt dus veel ruimte nodig en het dient dus multifunctioneel te worden ingericht.’ En dan heb je de wensen van de ondernemers en bewoners aan de Markt nog niet erbij betrokken, want ook zij hebben allerlei wensen en voorstellingen van hoe het plein ingericht dient te worden.

Lees hier verder