Crowdfunding ‘Red onze bedreigde Nederlandse wilde planten’ van start

Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland: een groot aantal Nederlandse wilde plantensoorten dreigt uit te sterven. Stichting Het Levend Archief probeert deze soorten veilig te stellen door de zaden te verzamelen, op te kweken en op te slaan in de Nationale Zadencollectie. Voordat de zaden bewaard kunnen worden, moeten ze goed droog zijn. Om een droogruimte te realiseren, start ecoloog Nils van Rooijen (Radboud Universiteit) een crowdfundcampagne met hulp van het Radboud Fonds. Vanaf maandag 24 juni kunnen geïnteresseerden een financiële bijdrage doneren.

De biodiversiteit in Nederland staat meer dan ooit onder druk. Naast de grootschalige insectensterfte dreigen ook een groot aantal Nederlandse wilde planten en bloemen te verdwijnen. ‘Dat zie je op heel veel plekken. Zo staan er in heel Nederland nog maar een handjevol roggelelies (in Drenthe), een akkerplant die bekend staat om zijn spectaculaire oranje bloemen. Bijzondere planten verdwijnen langzaam. Niet alleen uit kwetsbare natuurgebieden maar ook in onze directe omgeving. Op veel plekken in Nederland worden momenteel de dijken vernieuwd, maar daarmee gaan de planten die er staan ook verloren. Zo wordt de Afsluitdijk compleet gestript van planten, voor Nederland unieke soorten die alleen daar voorkomen’, vertelt ecoloog Nils van Rooijen.

Het Levend Archief
Planten staan aan de basis van ecosystemen. Hoe meer soorten, hoe veerkrachtiger de ecosystemen. Daarom is in september 2018 stichting Het Levend Archief opgericht, een initiatief van bijzonder hoogleraar Plantecologie Joop Schaminée van Radboud Universiteit en Wageningen University & Research. ‘Het Levend Archief verzamelt, kweekt en bewaart zaden van inheemse plantensoorten van Nederlandse oorsprong. Daarmee stellen wij de soorten veilig, zodat wanneer de originele planten (bronpopulaties) dreigen te verdwijnen, we genetisch identiek zaad kunnen gebruiken om de populaties te redden. De zaden vormen samen de Nationale Zadencollectie’, legt Van Rooijen uit.

Eerst drogen, dan opslaan
Om de zaden voor lange tijd onder optimale omstandigheden te bewaren, moeten ze goed droog zijn. Van Rooijen: ‘De zaden worden opgeslagen in een grote koelcel in het kassencomplex van de Radboud Universiteit, maar als ze nog vochtig zijn, vriezen ze kapot. We moeten de luchtvochtigheid in de droogruimte kunnen reguleren en met hulp van donateurs hopen we de daarvoor benodigde apparatuur te kunnen aanschaffen.’ De onderzoekers streven ernaar een bedrag van 10.000 euro op te halen.

De crowdfundcampagne ‘Red onze bedreigde Nederlandse wilde planten’ loopt van 24 juni tot 30 augustus. Op www.steunradboudfonds.nl kunnen mensen een financiële bijdrage doen.

Bron:
www.ru.nl