Bodemdierendagen 2018: ontdek die handige buren in je tuin…

Voor een safari hoef je niet naar Afrika! Duik gewoon je tuin in en ontdek hoeveel er leeft in de grond. Van loopkever tot miljoenpoot, en van mier tot regenworm. ‘Graaf’ mee met dit landelijke onderzoek, van 27 september tot en met 4 oktober. Zoeken kan in je tuin, op je balkon of op het schoolplein.

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! En dus niet voldoende te eten voor ons, geen gezuiverd water om te drinken en geen katoenen kleren om aan te trekken bijvoorbeeld. Miljoenpoten, loopkevers of regenwormen: zij zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval zoals herfstbladeren wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten.

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Meestal lopen we letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen onze onbekende buren de aandacht die ze verdienen.

Graaf mee
Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen drie jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag, en zo zijn er samen al ruim 18.000 ‘bodemschatjes’ gescoord.

De resultaten van de afgelopen drie jaar? Die vind je samen met de speciale Bodemdierenzoekkaart en volop ‘achtergrond’-informatie op de website www.bodemdierendagen.nl. Daar kun je straks ook jouw bodemdieren doorgeven. Iedereen kan meedoen…je hoeft er maar een klein stukje de deur voor uit!