Blog: ‘Wat als je biodiversiteit kan meten? In een digital twin?’

Eerlijk is eerlijk, ik koppelde Husqvarna tot nu toe niet echt aan biodiversiteit. Wel aan naaimachines (maken ze niet meer) en maaimachines. Die laatsten maken ze nog wel. En ik zag gisteren, tijdens de tweede dag van het Living City Congres in Gothenburg , hoe dat robots zijn geworden die satelliet gestuurd uw tuintje kunnen maaien. Best cool. Maar interessanter vond ik de grote aandacht die werd besteed aan natuurwaarden en biodiversiteit. Nico Wissing van NLGreenLabel hield tijdens het event een emotioneel betoog over de noodzaak om nu in te grijpen. Hij spaarde de hoveniers niet. En die vonden ook dat hij gelijk had.

Die aandacht is terecht natuurlijk, want de afname van biodiversiteit is het grootste probleem dat we hebben. Zonder bijen geen leven. Best logisch dus dat als het zo’n groot probleem is, ook het bedrijfsleven zich daar druk om maakt.

Het interessante van biodiversiteit is dat het een systeem is. Zeker de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Net als internet eigenlijk. En dus zou het in theorie te begrijpen en voorspellen moeten zijn. Als je het systeem snapt, kun je het in kaart brengen, kun je witte vlekken ontdekken en blokkades. En kan je kijken hoe je die kan oplossen. En systemen in kaart brengen, dat doe je in de digitaliserende wereld door datasets te koppelen. Door een digital twin te maken. En als je het systeem in kaart brengt, zou je ook correlaties moeten kunnen zien. En verbanden begrijpen. Dat kunnen datascientists. We willen hier graag heel optimistisch in zijn. Dus: als je genoeg knappe koppen bij elkaar brengt en enthousiasme, moeten we heel ver kunnen komen. Dat gaan we doen. Volgend jaar gaan we van start met een project dat we Smart en Groen hebben gedoopt en waarin we dit willen we onderzoeken. Dat kunnen we niet alleen, want daarvoor is het te complex. We zijn bovendien geen universiteit, we doen het samen. Samen met bijvoorbeeld de provincie Utrecht en Stichting Steenbreek. En samen met onze partner Civity.

De eerste stap is om voldoende datasets te vinden. Tegelijkertijd zoeken we meer partners. Wie een van beide stappen wil zetten, kan zich bij ons melden. Bijvoorbeeld door hieronder een commentaar te geven. Of via www.future-city.nl/smartengroen

Jan-Willem Wesselink
Programmamanager
Future City Foundation